Tisztelt Lakosság!
Tájékoztatom, hogy a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény magánfőzésre vonatkozó szabályai 2021. január 1-től megváltoztak.
A változások nem befolyásolják a párlatkészítés két eddig is megszokott módját, tehát pálinkát továbbra is magánfőzéssel vagy bérfőzetéssel lehet előállítani. A magánfőző
személyes fogyasztásra maga állítja elő a párlatot saját gyümölcsből, és legfeljebb 100 liter űrtartalmú, saját pálinkafőzőt használhat.
A magánfőzés adómentessé vált, de a főzhető mennyiség – 86 liter – nem változott. Ez a mennyiség, ahogyan korábban is, csak a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, vagy kizárólag adóraktár részére értékesíthető.
Az adómentességgel megszűnt a párlatadójegy is.
A magánfőzőnek a pálinkafőzés előtt a NAV J49-es nyomtatványt kell elküldeni a NAV-hoz akár elektronikusan, akár papíron. Meg kell adnia a nevét, a lakcímét, az adóazonosító jelét, a főzni tervezett pálinka mennyiségét literben és nyilatkoznia kell, hogy a magánfőzés feltételeinek megfelel. A bejelentés alapján a NAV magánfőzöttpárlat-származási igazolást készít, amit elküld a magánfőzőnek.
A csatolt tájékoztató tartalmazza a magánfőzéssel kapcsolatos 2021. évtől hatályos változásokat.
Kelt: Vác, az időbélyegzőn feltüntetett időpontban
Bakos Lajos Norbert
pénzügyőr alezredes
főosztályvezető