Hírek

Elérhetőségek

VEKOP-4.1.1-15-2017-00007 sz. pályázat infrastruktúra fejlesztésére

A VEKOP-4.1.1-15-2017-00007 sz. projekt (Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztését támogató projekt: Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát) turisztikai pályázat egy turisztikai infrastruktúra fejlesztő projekt, amiben a Konzorciumvezető a Magyar Természetjáró Szövetség és konzorciumi partner a Pilisi Parkerdő Zrt és Mogyoród Nagyközség Önkormányzata.

Az eljárás elemei a következők: a Szent László Emlékhely és Látogatóközpont építése, a Szent László Kilátó-Kápolna felújítása és a Természetes Energia Állomás Fogadóépület építése az alábbiak szerint:

1. rész - Szent László Emlékhely és Látogatóközpont építése: a tervezett épület beépített alapterülete: 120,69 m2; a hasznos alapterület kb. 99 m2;
2. rész - Szent László Kilátó-Kápolna felújítása;
3. rész - Természetes Energia Állomás Fogadóépület építése: tervezett épületek beépített alapterülete 88,76 m2, pihenőépület 60 m2, a szélmalom kb. 12+8 m2 alapterületű.

Szent László Kilátó-kápolna: Az önálló fejlesztésű Szent László tanösvény kiindulópontja a Makovecz Imre tervei alapján épült Szent László Kilátó-kápolna. Az épületben kialakításra kerül a környék védett növény- és állatfajait, valamint a település nevezetességeit bemutató természetvédelmi, földrajzi és helyismereti kiállítás.

A Szent László Tanösvény, mint önálló fejlesztés kiinduló helyszíne a Mogyoród területén elhelyezkedő, a Somlyó-hegyen található Szent László Kilátó-kápolna, amely Makovecz Imre tervei alapján készült.

A felújítást követően az épületben kialakításra kerülne a környék védett növény- és állatvilágát, valamint a település nevezetességeit bemutató természetvédelmi, földrajzi és helytörténeti, helyismereti kiállítás. Itt a hagyományos falitáblákon kívül egy vandálbiztos kültéri információs kioszk (fából készült, lapozható, QR kóddal, magyar, angol, német felirattal) kerülne felszerelésre. Hasonlóan a Tanösvény többi eleméhez, fontos szempont, hogy időjárásálló és lehetőség szerint vandálbiztos eszközöket szerezzünk be. Az előbbiek okán a Tanösvény értékesebb, sérülékenyebb részei ipari kamerarendszerrel lennének ellátva, interneten keresztüli távfelügyelet biztosításával.

A Kilátó-kápolna közelében padok, asztalok és tűzrakó hely, valamint egy bio-szikkasztós WC-blokk kerül kialakításra.

Természetes Energia Állomás: A hagyományos pihenő-helyekhez képest újszerű, automatizált megoldások alkal­mazására kerül sor: napelempark és innovatív pihenőhely létesül, amely az alternatív energiaforrások (napelem és szélgenerátor) gyakorlati bemutatását szolgálja. A pihenőhely attrakcióinak repertoárjában játszótér és szélmalom is szerepel.

Információs táblákon bemutatásra kerülne a napelemes, napkollektoros és szélerőműves rendszerek működtetése. Hogy minél érdekesebb időtöltés legyen a gyerekek számára, egy környezetbarát, elektromos áramot és egyéb energiaforrást nem használó, alapvetően fából készült, a falba építhető ügyességi játék kerülne felszerelésre.

Innovatív Pihenőhely

Mintegy 60 m² alapterülettel könnyű szerkezetes, természetes anyagokból épület létesülne padokkal, asztalokkal.

Az Innovatív Pihenőhelyen az elektromos energiaszükségletet leginkább megújuló energiaforrással biztosítjuk (napelem).

Az Innovatív Pihenőhely és a napelem park mellett kaphatna helyet egy, a természetbe illeszkedő, mintegy 100 m²-es fa játszótér.

Bemutatásra kerül egy korabeli szélmalom életnagyságú modellje, amelyet demonstrációs jelleggel egy elektromos szerkezet hajt meg. A malomépületben a malmok és őrlési technikák történetéről tájékoztató táblákat helyeznénk el, illetve tájékoztató, útmutató táblákat, hogy segítsük a látogatókat az egyes őrlési módok használatában.

Szent László Emlékhely és Látogatóközpont: A látoga­tóközpont méltó emléket állít Szent László királynak és a győztes mogyoródi csatának. A látogatóközpontban kap helyet a Szent László király életét és az 1074-es mogyoródi csatát bemutató kiállítás, egy helytörténeti kiállítás, a fővá­ros környékének turisztikai és természeti értékeket bemu­tató kiállítás, valamint egy ajándéktárgy-értékesítő hely.

A projekt keretében megépítésre kerülne a Szent László Emlékhely és Látogatóközpont, amely méltó emléket állít Szent László királynak és a győztes Mogyoródi Csatának.

Az Emlékhely és Látogatóközpont célja:
- kulturális nevelés
- identitás növelés
- történelmi nevelő hatás
- turisztikai attrakcióbővülés.

A Látogatóközpont funkciói:
- Szent László király életét és a mogyoródi csatát bemutató kiállítás,
- helytörténeti kiállítás,
- a Budapest-környéki turisztikai és természeti értékek bemutatása,
- ajándéktárgy értékesítő hely.