Hírek

Elérhetőségek

Tavaszi Nagytakarítás Mogyoródon

Tavaszi Nagytakarítás Mogyoródon jelmondattal Mogyoród Nagyközség Önkormányzata önkéntes hulladékgyűjtési programot hírdetett 2017. április 1-jére. A nagyságrendileg 40-50 mogyoródi és "tiszteletbeli" mogyoródi (budapesti, fóti) nem sajnálta az idejét és tett a közösségünkért 40-50 m3hulladékot összegyűjtve ezen a gyönyörű napsütéses szombat délelőtt és kora délután.
Képviseltette magát a képviselő-testület a megjelent tagjaival és a polgármesterrel, a Mogyoródi Polgármesteri Hivatal, a Mogyoród Településüzemeltető Nonprofit Kft., a Mogyoród Turisztikai Kft. A legnagyobb csoportot  (33 fő!) a - Jakab Lakópark Egyesület szervezésében megjelenő - Szentjakab Parkon élő mogyoródiak közössége alkotta, amiért külön gratuláció illeti őket!

Szomorú, hogy a rombolásban jeleskedik az ember (gépjármű ablakán kidobott műanyag palackok, fém italosdobozok, bontási törmelék a szántó vagy erdő szélén, stb.). Az összegyűjtött hulladék jelentős része szelektíven gyűjthető (műanyag palack, fém italosdoboz, papír) és újrahasznosítható hulladék lenne. Az országban keresve sem nagyon találnánk olyan települést, ahol valamilyen formában ne működne a szelektív hulladékgyűjtés, de legalább a háztartási hulladék közszolgáltatás. A közszolgáltatás igénybevétele nem kívánság kérdése, hanem törvényi kötelezettsége mindenkinek, mégis van valakinek ereje és ideje elmenni a Szent László kilátóhoz és több zsák hulladékot az erdőben leborítani, Fót és Mogyoród vagy Szada és Mogyoród között az autóból kidobni a feleslegessé váló dolgait! Miért?!

Szombaton közel 4 órájába került 4 embernek, hogy Fót és Mogyoród között összeszedje a szemetet az út szélén, de négy napra rá már egy műanyag olajos flakon ott virított ismét! Ennek ellenére azt mondom, hogy köszönöm azoknak az embereknek a részvételét, akik akár egy üveget is felemeltek és a hulladékgyűjtő zsákba helyezték, mert biztos vagyok benne, hogy az ő gyermekeik már nem fogják azt tenni, ami ellen a "bolondok napján" tettek!

Örömteli érzés, hogy vannak akik tesznek azért, hogy a virágot láthassuk meg elsőként az út szélén!

Érdekes és vicces pillanatokban sem volt hiány: egy erdőkertesi lakos nem tudva az akcióról megállt az egyik hulladékgyűjtő mellett és szólt neki, hogy "a szemetelésért Ausztráliában 3 év börtönt kapna", majd miután tisztázódott a helyzet, vagyis nem a lerakás folyik, hanem a felszedés békésen elváltak. De volt olyan országúti kerékpáros csapat, akik megköszönték a szemétszedők munkáját!

A Faluháznál készített gulyásleves feltette a nap végére a pontot, bár kevesen jöttek el az akcióban résztvevők közül, hogy a forró tányér mellett élvezzék "munkájuk gyümölcsét"! Minden résztvevő végül megfáradva, de talán örömmel tért haza!

Külön köszönet illeti:
az Altukontener Kft-t, aki minimális áron biztosította a csömöri hulladéklerakóba történő beszállítást, 
a Ker-Hu Kft.-nek a csömöri hulladéklerakó üzemeltetőjének az együttműködésért,
a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek az országos utak mellett összegyűjtött hulladék elszállításáért,
a Mogyoród Településüzemeltető Nonprofit Kft.-nek az akció koordinálásáért, a hulladék begyűjtéséért, a zsákokért, a kesztyűkért!

A Jakab Lakópark Egyesület képeivel felidézhetjük tavaszi nagytakarítás pillanatait: