Hírek

Elérhetőségek

TÁJÉKOZTATÓ a FORMULA 1 Magyar Nagydíj rendezvényhez kapcsolódó, ideiglenesen kitelepülő, élelmiszert forgalmazó szolgáltatók számára

 

TÁJÉKOZTATÓ

 

a FORMULA 1 Magyar Nagydíj rendezvényhez kapcsolódó,

ideiglenesen kitelepülő, élelmiszert forgalmazó szolgáltatók számára

 

 

A Formula 1 Magyar Nagydíj rendezvényhez kapcsolódó, a résztvevők, látogatók által igénybe vehető vendéglátóhelyek, élelmiszer-forgalmazó helyek létesítésének, működtetésének közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági követelményeire vonatkozóan a Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya (továbbiakban: ÁEÜ Osztály) és a Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya (továbbiakban: Népegészségügyi Osztály) az alábbi közös tájékoztatást adja.

 

Az alkalmi rendezvényeken történő árusítás feltételeit a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) kormányrendelet szabályozza, s ezen kívül a rendezvényeken élelmiszert forgalomba hozókra egyéb jogszabályok is vonatkoznak.

 

Az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről szóló 57/2010. (V. 7.) FVM rendeletet, amely külön engedélyezési kötelezettséget írt elő az élelmiszer forgalmazók számára, a 20/2021 (V.17) FVM rendelet hatályon kívül helyezte.

 

A 20/2021 (V.17) FVM rendelet 7.§. alapján

„(1) A rendezvényt annak szervezője (a továbbiakban: szervező) legalább 8 nappal a rendezvény kezdete előtt köteles bejelenteni a rendezvény helye szerint illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalnak.

(2) A szervező nyilvántartást vezet a rendezvényen élelmiszert forgalomba hozó élelmiszer-vállalkozásokról, amely tartalmazza

a) természetes személy esetén az Éltv. 38. § (2) bekezdés c) pontja szerinti adatokat, valamint a FELIR-azonosítót,

b) jogi személy, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén az Éltv. 38. § (2) bekezdés d) pontja szerinti adatokat, valamint a FELIR-azonosítót,

c) a forgalomba hozni kívánt élelmiszerek megnevezését és

d) a keltezést, a szervező aláírását (bélyegzőjét), valamint a résztvevők aláírását (bélyegzőjét).

(3) A szervezőnek a (2) bekezdés szerinti nyilvántartást naprakészen kell vezetnie, és azt a rendezvény időpontjában a rendezvény helyszínén kell tartania.”

 

A kitelepülni szándékozó kistermelőkre a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet előírásai vonatkoznak.

 

Az alkalmi kitelepüléseken az alábbi előírások betartására hívom fel a figyelmet.

  1. jogosultság, személyi feltételek

Rendezvényre csak olyan élelmiszer-vállalkozó/vállalkozás (a továbbiakban együtt vállalkozó) települhet ki, aki/amely engedélyezett vagy nyilvántartásba vett vállalkozást működtet, illetve regisztrált kistermelő. A vállalkozó a rendezvényen is csak az engedélyezett vagy nyilvántartásba vett tevékenységet végezheti, a kitelepüléshez ellenőrizhető bázishellyel kell rendelkeznie. A vállalkozó működési jogosultságát a helyszínen, ellenőrizhető módon kell, hogy igazolja.

A kistermelő nem állati eredetű alapterméket (ezek elsődleges termelésből származó termékek, beleértve a termőföldből, állattenyésztésből, vadászatból és halászatból származó termékeket), mézet, méhészeti termékeket, élő halat, egyéb állati eredetű alapterméket (szarvasmarha, sertés, juh, kecske, strucc, emu húsának kivételével) az általa megtermelt alaptermékből előállított élelmiszert értékesíthet.

 

A kitelepülésen a helyszínen ellenőrizhető, érvényes egészségügyi könyvvel rendelkező, - kistermelő esetében orvosilag igazoltan megfelelő egészségi állapotú -, szakképzett, higiénés oktatásban (dokumentációt a helyszínen szükséges tartani) részesült személy végezhet munkát, munkavégzés közben világos színű munkaruhát kell viselnie, és be kell tartania a személyi higiéniára vonatkozó előírásokat.

 

  1. a vendéglátó-, illetve élelmiszer-forgalmazó hely telepítése, kialakítása

Vendéglátó-, illetve élelmiszer-forgalmazó egység (sátor, pavilon, faház) por- és sármentes területen helyezhető el.

Az élelmiszer-előállító és -forgalmazó hely elrendezése, tervezése, elhelyezése és mérete olyan legyen, hogy lehetővé tegye a megfelelő karbantartást, tisztítást és/vagy fertőtlenítést, és elegendő munkaterületet biztosítson minden művelet higiénikus elvégzéséhez.

A padló-, fal- és tárgyburkolatokat úgy kell kialakítani, hogy azok moshatóak, könnyen tisztíthatóak legyenek.

A vendéglátó-, illetve élelmiszer-forgalmazó helyen dolgozók részére biztosítani kell higiénikus kézmosáshoz és kézszárításhoz szükséges eszközöket, higiénikus illemhelyet és öltözőhelyiséget.

 

  1. a vendéglátó-, illetve élelmiszer-forgalmazó hely berendezése, felszereltsége

Az élelmiszer-vállalkozó és a rendezvény szervezője közötti szerződésben rögzíteni kell, hogy kinek (a szervező vagy a vállalkozó) a feladata a vendéglátó-, illetve élelmiszer-forgalmazó hely belső kialakítása, felszerelése, a különböző berendezések és felszerelési tárgyak, vízmelegítők, mosogató medencék, kézmosók, konyhatechnológiai eszközök (hűtők, sütők stb.) biztosítása.

 

  1. közmű-ellátottság

A rendezvényen a kitelepülő élelmiszer-vállalkozók részére a végzendő tevékenység igényének megfelelő energia-szolgáltatást kell biztosítani.

A rendezvényen a kitelepülő élelmiszer-vállalkozók részére ivóvíz minőségű folyóvizet kell biztosítani.  Ha nincs lehetőség közvetlenül ivóvízvezetékre történő csatlakozásra, akkor kizárólag csomagolt élelmiszer értékesíthető. Ebben az esetben is biztosítandó azonban hideg-meleg folyóvizes kézmosó (ejtőtartályos, hozzáférhetően felszerelve), és a szennyvíz zárt gyűjtése vagy elvezetése.

A kitelepülés kellő energia- és megfelelő ivóvízellátás mellett működhet. Kimaradásuk, hiányuk esetén az üzemeltetést fel kell függeszteni.

A rendezvény területén zárt hulladékgyűjtő edényeket kell kihelyezni és ürítésükről folyamatosan gondoskodni kell.  A hulladékgyűjtés és szállítás módját bérelt terület esetén a szerződésben dokumentálni kell. Az élelmiszerekből származó veszélyes hulladékot az állategészségügyi és közegészségügyi előírások betartásával gyűjteni kell, annak elszállítását, megsemmisítését csak engedéllyel rendelkező vállalkozás végezheti.

 

5.   élelmiszer-forgalmazási tevékenység

  1. Az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő felületeknek összetételükben erre alkalmasnak, könnyen tisztíthatónak (simának, résmentesnek) és szükség szerint fertőtleníthetőnek kell lennie.
  2. Kizárólag engedélyezett élelmiszer-előállítótól, regisztrált kistermelőtől származó termékek értékesíthetők. Előre csomagolt élelmiszerek magyar nyelvű jelölőcímkével ellátva forgalmazhatók.
  3. Az élelmiszereket rendszeresen felül kell vizsgálni fogyaszthatósági/minőségmegőrzési idő vonatkozásában. Lejárt fogyaszthatósági/minőségmegőrzési idejű termék nem forgalmazható, annak eltávolításáról és jogszabály szerinti megsemmisítéséről a lehető legrövidebb időn belül gondoskodni kell.
  4. A forgalmazott áruk nyomonkövethetőségét a helyszínen számlákkal, szállítólevelekkel kell igazolni.
  5. A hűtőkapacitást úgy kell megválasztani mind a raktározás, mind a tárolás, értékesítés során, hogy a hűtve tárolandó áruk biztonsággal elhelyezhetők legyenek. Az előírt tárolási hőfokok (normál hűtőtér: 0-+5 oC; mélyhűtőtér: -18 oC alatt) ellenőrzése céljából a hűtőberendezéseknek hőmérővel felszereltnek kell lenniük. A mért hőmérsékleteket a vállalkozó kitelepülésekre alkalmazott minőségbiztosítási rendszerében meghatározott időközönként regisztrálni (dokumentálni) kell. Intézkedési tervet kell készíteni az esetleges eltérések esetére. Nem megfelelő (az előírtnál magasabb) tárolási hőmérséklet, vagy egyéb, az élelmiszer biztonságát – és így a fogyasztók egészségét – veszélyeztető hiányosság észlelése esetén haladéktalanul meg kell tenni a szükséges intézkedéseket (forgalmazás megszüntetése; elszállításig elkülönített, jelölt tárolás; hatáskörrel rendelkező hatóság értesítése stb.).
  6. Élelmiszerek darabolása, szeletelése, kimérése, csomagolása csak a megfelelő feltételek biztosításával (por- és cseppfertőzés veszélyétől védett munkaasztal, jelölt eszközök, jelölt vágódeszkák, megfelelő gépek, berendezések, eszközmosogatási, -fertőtlenítési lehetőség és szerek, engedélyezett csomagolóanyag stb.) végezhető.
  7. A forgalmazott élelmiszereket az árusítás teljes időtartama alatt szennyeződéstől, fertőződéstől (cseppfertőzéstől), minőségromlástól védeni kell.

6.   vendéglátó tevékenység

  1. Az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő felületeknek összetételükben erre alkalmasnak, könnyen tisztíthatónak (simának, résmentesnek) és szükség szerint fertőtleníthetőnek kell lennie.
  2. Készétel előállítása (sütés, főzés), szendvicskészítés az e célra kialakított és jól felszerelt építményben, pavilonban végezhető.
  3. Kizárólag tisztított, előkészített, konyhakész alapanyag használható fel.
  4. Engedélyezett előállítótól származó, fogyasztói kiszerelésű egyadagos készétel forgalmazható a jogszabályoknak megfelelő jelöléssel, ha a szállítás, tárolás során biztosítják a gyártó által előírt feltételeket, s a fogyasztás előtti melegítéshez a tárgyi feltételek biztosítottak.
  5. A rendezvényre kitelepülés során az ételkészítés, kiszolgálás élelmiszer-biztonsági, közegészségügyi szabályait maradéktalanul be kell tartani. Az élelmiszereket és italokat jellegüknek megfelelően kell tárolni és értékesíteni, védve szennyeződéstől, fertőződéstől.
  6. Lejárt fogyaszthatósági/minőségmegőrzési idejű, vagy minőségileg kifogásolt kész ételek nem forgalmazhatók, illetve ilyen alapanyag nem használható fel az ételkészítés során. Az alapanyagok, forgalmazott áruk nyomon-követhetőségét a készítés helyszínén számlákkal, szállítólevelekkel kell igazolni.
  7. Az előírt tárolási hőfok ellenőrzése céljából a hűtőberendezéseknek (normál hűtőtér: 0-+5 oC; mélyhűtőtér: -18 oC alatt) és melegen tartó pultoknak (+63 oC felett) hőmérővel felszereltnek kell lenniük. A hőmérsékletet a szállítás, ételkészítés, forgalmazás, tárolás (hűtő- és fagyasztó terekbe kontrollhőmérőt kell kihelyezni) ideje alatt szükség szerinti gyakorisággal mérni, a méréseket ellenőrizhetően dokumentálni kell. A mérésekhez a helyszínen is biztosítani kell fertőtleníthető maghőmérőt.
  8. Amennyiben az elkészült ételek folyamatos melegen tartása (+63°C fölött) vagy gyors lehűtése és hűtve tárolása nem biztosított, azok az elkészítésüket követő 3 órán belül adhatóak ki. Az elkészítés időpontját (dátum, óra-perc), a készített mennyiséget dokumentálni kell. (62/2011. (VI.30.) VM rendelet 19.§ (2))
  9. Egyszerre, egy időben csak annyi fajta és olyan adagszámú étel készíthető, amelyek előállítása során az élelmiszerbiztonsági előírásokat be lehet tartani.
  10.  A készített és forgalmazott ételek, az élelmiszer biztonságát – így a fogyasztók egészségét – veszélyeztető hiányosság észlelése esetén haladéktalanul meg kell tenni a szükséges intézkedéseket (forgalmazás megszüntetése; elszállításig elkülönített, jelölt tárolás; hatáskörrel rendelkező hatóság értesítése stb.).
  11.  A készételek és italok kiszolgálásához egyszerhasználatos edényzetet kell biztosítani.

 

7.   élelmiszer-szállítás

  1. Az élelmiszer szállítására használt szállítójárműnek tisztának, jó állapotúnak kell lennie. A jármű belső rakterületének tisztíthatónak, és szükség szerint fertőtleníthetőnek kell lennie.
  2. Az élelmiszereket a szállítójárműben úgy kell elhelyezni és védeni, hogy a szennyeződés kockázata a legkisebbre csökkenjen.
  3. Az élelmiszer-szállításra szolgáló járműnek alkalmasnak kell lennie arra, hogy az élelmiszereket megfelelő hőmérsékletét tartsa, valamint hogy lehetővé tegye e hőmérsékletek figyelemmel kísérését. A hűtve szállítandó áru hőmérsékletét a szállítás kezdetekor, majd az áru átvételekor is ellenőrizhető módon dokumentálni kell.

 

Külön szeretnénk továbbá felhívni a figyelmet az alábbiakra.

A vendéglátó-, illetve élelmiszer-forgalmazó helyeken lehetőleg vírusölő hatással is rendelkező kézfertőtlenítő szert; mosogatás esetén kombinált hatású (zsírtalanító és fertőtlenítő) mosogatószert kell biztosítani.

A felületeket, padozatot szükség szerint, de legalább naponta fertőtlenítő hatású szerrel takarítani kell.

A felhasznált vegyi anyagokat elkülönítetten kell tárolni. A szerek biztonsági adatlapját a helyszínen kell tartani, a vegyianyag-bejelentés igazolásával együtt.

 

A kitelepült élelmiszer-forgalmazóknak az adott helyszínre és körülményekre vonatkozóan olyan önellenőrző rendszert (HACCP) kell kialakítania és működtetnie, amely lehetővé teszi a jó higiéniai gyakorlat megvalósítását. A HACCP dokumentációnak az adott kitelepülésnél/egységben megtalálhatónak kell lennie.

Az élelmiszer-higiéniáról szóló 852/2004/EK rendelet I. fejezete 1. cikkének a) pontja kimondja:

„a) az élelmiszerbiztonság elsődleges felelősségét az élelmiszeripari vállalkozó viseli;”

 

Ha a rendezvény területén működő vendéglátó egységben fogyasztott, vagy élelmiszer-forgalmazó egységben vásárolt élelmiszer megbetegedést (megbetegedéseket) okoz, a szükséges intézkedések megtétele érdekében haladéktalanul értesítendő az egészségügyi hatóság (Népegészségügyi Osztály) és az élelmiszerbiztonsági hatóság (ÁEÜ Osztály).

 

8.   FELIR

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/B. § alapján élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet végző személyeknek és vállalkozásoknak 2012-től élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kell fizetniük.

A felügyeleti díj alá tartozó tevékenységnek minősül: élelmiszer előállítás vagy forgalmazás, beleértve a vendéglátást és közétkeztetést.

 

9.   hatósági ellenőrzések

A kitelepült élelmiszer-vállalkozásokat az ÁEÜ Osztály és a Népegészségügyi Osztály szakemberei ellenőrizhetik:

  • az ÁEÜ Osztály élelmiszerbiztonsági szempontból,
  • a Népegészségügyi Osztály a közegészségügyi (környezet- és település-egészségügy, élelmezés-egészségügy, táplálkozás-egészségügy, sugáregészségügy, kémiai biztonság, nemdohányzók védelméről szóló törvény betartása) megfelelőség tekintetében.

 

Az ellenőrzést végzők kilétüket fényképes munkáltatói igazolvánnyal igazolják, az elvégzett ellenőrzésről és mintavételezésről jegyzőkönyvet (jogsértés hiányában feljegyzést) készítenek, amelynek egy példányát az ellenőrzöttnek átadják, vagy 5 munkanapon belül megküldik.

A kitelepült egységekben az üzemelés teljes időtartama alatt jelen kell lennie egy élelmiszer-biztonsági szaktudással rendelkező, azonnali intézkedésre feljogosított felelős személynek, aki az ellenőrzésen a vállalkozás képviseletében részt vesz, az ellenőrző hatóság munkáját segíti, megfelelő védőeszközöket biztosít az ellenőrzéshez, és az ellenőrzési jegyzőkönyvben nyilatkozatot tesz.

 

Jogszabálysértés esetén:

- a szabályszegés jellegétől függően az ÁEÜ Osztály a mulasztóval szemben közigazgatási vagy szabálysértési eljárás keretében jár el,

- elrendelhető a kifogásolt élelmiszer forgalomból való kitiltása, megsemmisítése, illetve

- a tevékenység végzése részlegesen vagy teljesen felfüggeszthető.

 

A fentieken kívül a vállalkozókat és kistermelőket – saját hatáskörükben eljárva – további Hatóságok is ellenőrizhetik (pl. a Jegyző, mint kereskedelmi hatóság, a rendőrség, a NAV, a fogyasztóvédelmi hatóság, stb.).

 

***

 

Munkánkkal szeretnénk hozzájárulni a rendezvény sikeréhez, és megteremteni az Önök vállalkozásának közegészségügyi és élelmiszerbiztonságát, a vendégek ellátásának kulturált higiénés körülményeit.

Kérjük, működjön együtt velünk, a segítő szakembert keresse és találja meg munkatársainkban.

Kívánjuk, hogy vállalkozása sikeres, problémamentes legyen.

 

Elérhetőségeink a rendezvényt megelőző időszakban, valamint mobiltelefonon a rendezvény ideje alatt:

 

Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatal

Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály

Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatal

Népegészségügyi Osztály

cím: 2100 Gödöllő, Kotlán S. u. 1. D. épület

telefon: 06-28/512-465;

mobiltelefon: 06-20/556-5405

e-mail: godollo-elelmiszer@pest.gov.hu

cím: 2100 Gödöllő, Ady Endre sétány 56.

telefon, fax: 06-28-416-363

mobiltelefon: 06-20-242-4154,

e-mail: godollo.nepegeszsegugy@pest.gov.hu

 

 

 

Gödöllő, 2023. június 27.