Hírek

Elérhetőségek

Mogyoródról

Községünk Budapesttõl 18 km-re található az M3-as autópálya mentén, a Cserhát délnyugati nyúlványát képezõ Gödöllõi-dombság K-Ny-i irányú mély völgyeinek egyikében. Közigazgatási területe: 3446 ha. A lakónépesség száma jelenleg 6725 fõ, a népesség azonban gyors ütemben nõ, mivel egyre többen fedezik fel a falu nyugalmában és a nagyváros közelségében rejlõ elõnyöket. Ennek ékes bizonyítéka a település egyik legkésõbb épült része, a Szentjakab Parkfalu, mely gyönyörû fekvésével és kedvezõ megközelíthetõségével nyújt minõségi életkörülményeket az ide költözõknek.
A település sajátos adottsága, hogy szinte kettészeli az autópálya, ami könnyû és gyors elérhetõségét biztosítja. Gépjármûvel megközelíthetõ még a 3-as fõútról, valamint Fót és Szada irányából. A budapesti Örs vezér térrõl induló HÉV gyors és gyakori kapcsolatot biztosít mind a fõvárossal, mind pedig Gödöllõvel. A HÉV-állomást rendszeres buszjárat is összeköti a község többi részével.

Mogyoród kedvezõ elhelyezkedésének köszönhetõen már az ókorban és a középkorban is lakott település volt. Ezt különbözõ leletek bizonyítják. Kiemelkedõ történelmi esemény volt az 1074. március 14-én lezajlott mogyoródi csata, amelyben Géza és László Árpád-házi hercegek döntõ gyõzelmet arattak a német császár által támogatott Salamon király felett, megszüntetve a hûbéri függõséget. A gyõzelem emlékére László bencéseket telepítve, apátságot alapított a mai Klastrom hegyen. Ma az apátság helyén park és emlékmû áll.

Természeti adottságai miatt Mogyoród kiválóan alkalmas kisebb kirándulásokra, sétákra, télen szánkózásra. A dimbes-dombos táj legmagasabb pontja a Somlyó-hegy (Gyertyános 326 m), melyen a Makovecz Imre által tervezett Szent László kilátó-kápolna található. Mogyoród természetes vizekben gazdag, területét keresztül szeli a Csíkvölgyi-forrásból eredõ Mogyoródi-patak. Határában található még a Szõdrákosi-patak. Állóvizeink a Pusztaszentjakabi-tó (Tölgyesi-tó) és a Kerek-tó. A táj nemcsak szépségével, hanem karakteres boraival és a környéken egyedi pincesorával is elcsábítja az ide látogatót.

A község látványosságai közé tartozik a római katolikus templom, amely 1745-1749 között épült és fõoltárán a Bebó Károly által alkotott Szent Mihály arkangyalt ábrázoló faszobor áll. A templom mellett kõbõl faragott Nepomuki Szent János szobor, továbbá a Migazzi Károly váci püspök által építtetett emeletes, barokk plébánia látható az 1770-es évekbõl. A temetõdomb tetején szintén barokk kálvária áll ugyanebbõl az idõbõl. Fontos megemlíteni, hogy községünkben szalézi szerzetes nõvérek telepedtek le, és jelenleg is óvodát mûködtetnek.

A lakosság Mogyoród két pontján is emléket állított a település történelme legkiemelkedõbb személyiségének, Szent Lászlónak. A szent királyt ábrázolja a Somlyó-hegyi kilátó kápolnájában a Sebestyén Zoltán fafaragó mûvész által készített faszobor, míg a község egyik terén bronzba öntött alakja található. (Sajnos a kilátó - annak rossz állapota miatt - ideiglenesen le van zárva.)

Érdemes betérni a Faluházba is, ahol egyre gazdagodó bemutatót találhatunk a község múltjáról.

Mogyoród lakossága hagyományõrzõ közösség, szokásaiknak részben történelmi, részben pedig vallási gyökerei vannak. Az egyes ünnepeken és évente visszatérõ rendezvényeken egyre több látogató vesz részt.
Kiemelt helyet foglal el az éves turisztikai eseménynaptárban a Forma-1-es Magyar Nagydíj, mely a technikai sportok kedvelõinek százezreit vonzza minden évben a településre, hazánkból és külföldrõl egyaránt. A verseny négy napjára a község élete felpezsdül, lélekszáma a többszörösére duzzad. A köztudatban Mogyoród neve egyet jelent a Hungaroringgel, ugyanakkor a település vezetése igyekszik megismertetni a turistákat Mogyoród történelmével, hagyományaival, jellegzetességeivel is, amire ez a sportesemény kiváló lehetõséget teremt.

Újonnan létesült turisztikai létesítményünk az országszerte is egyedülálló vízi élménypark, az Aquaréna. Érdekes és hasznos szolgáltatásaival várhatóan jelentõs számú pihenni és szórakozni vágyót vonz majd Mogyoródra. A turisztikai vonzerõ növeléséhez járulnak hozzá többek között a szabadtéri és fedett gokartpályák és a vezetéstechnikai centrum is.

A fõváros közelsége és a jó közlekedési lehetõségek miatt egyre több vállalkozó és szolgáltató telepszik meg a községben, javítva ezzel a helyi foglalkoztatottság mértékét. Iparterületünkön foglalkoznak többek között labdagyártással, síkháló-, napellenzõ- és nyílászáró készítéssel és forgalmazással is.

A Mogyoródra látogatókat csendes, nyugodt, tiszta környezetben több mint 200 magánszálláshely, ízletes ételeket kínáló éttermek, valamint családias hangulatú panziók várják, melyek között rendezvény- és konferencia turizmusra szakosodott vendéglátóegység is mûködik. Látogasson el a gidres-gödrös Mogyoródra, hogy felfedezhesse hagyományainkat, ízeinket, szolgáltatásainkat és vendégszeretetünket!