Hírek

Elérhetőségek

Információk az avar és kerti hulladék szabadtéri égetése kapcsán

 

Információk az avar és kerti hulladék szabadtéri égetése kapcsán

 

Ezúton tájékoztatjuk településünk lakóit, hogy a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Gödöllői Katasztrófavédelmi Kirendeltségének értesítése alapján

 

2021. január 01-jét követően jelentősen megváltoznak az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó állami rendelkezések, azaz szigorúan tilos lesz az avar és kerti hulladék szabadtéri égetése.

 

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014.(XII.5.) BM rendelet (a továbbiakban OTSZ) 225.§-a értelmében: „Ha jogszabály másként nem rendelkezik a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi, valamint a külterületen lévő zártkerti ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.”

 

Felhívjuk a Tisztelt Lakosok figyelmét, hogy az OTSZ. 226. §-ában megfogalmazott irányított égetés nem keverendő össze az avar és kerti hulladékok égetésével.  Az irányított égetés jellemzően tarlóégetést jelent, melynek tényét legalább öt nappal korábban a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz írásban be kell jelenteni, illetve további feltételekhez kötött az ez irányú tevékenység végzése.

 

A fenti jogszabályi rendelkezések megszegőivel szemben az elsőfokú tűzvédelmi hatóság a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011.(XII.7.) Korm. rendelet alapján 10.000 Ft-tól 3.000.000 Ft összegű tűzvédelmi bírságot szabhat ki.

 

 

Mogyoród, 2020. november 05.    

 

 

                                                                                             Paulovics Géza sk.

                                                                                                 polgármester