Hírek

Elérhetőségek

Elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos fontos információk

2019. április 15.

Jelentősen megváltozik a meghatalmazottként illetve képviselőként történő ügyintézés folyamata. A legfontosabb módosítások a következők:

  •     Az eljárás módjánál a következő eljárási módok kerültek bevezetésre:

    Saját néven (magánszemélyként), Cég nevében, Saját néven (egyéni vállalkozóként), Egyéni vállalkozó nevében, Más természetes személy nevében;

  •     Az eljárás módjától függően a képviselt azonosító adatainak megadása is szükséges.

   A cég nevében történő ügyintézés esetén csak cégkapu képviselet jogosultsággal rendelkező képviselő/meghatalmazott tud elektronikusan ügyet indítani.

Az Űrlap kitöltő funkcionalitásával kapcsolatos változás, hogy az elektronikusan beküldött űrlapokról az ügyfelek a könnyebb kezelhetőség érdekében .zip kiterjesztésű csomagot kapnak Tárhelyükre, mely tartalmazza a beküldött és elektronikusan aláírt űrlapot pdf formátumban, xml formátumban, és a beküldés adatait.

2019. március

FELHÍVÁS AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉSSEL ÖSSZEFÜGGÉSBEN

Az elektronikus ügyintézésre szolgáló, egységes felülettel rendelkező önkormányzati hivatali portálon a központi fejlesztés miatt a lakossági ügyfelek által korábban beküldés előtt elmentett űrlapok, a „Mentett űrlapok” menüpont alatt április 11-én - későbbi visszaállítás nélkül - törlésre kerülnek. A funkció április 12-től a megszokott módon működik ismét.

Az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatban korábban több jelzés érkezett arra vonatkozóan, hogy az ügyfelek a kitöltött űrlapokat beküldést megelőzően nem töltötték le, és a beküldést követően nem tudják már elérni az űrlapot. Eddig csupán a polgármesteri hivatalból lehetett ilyen esetben irat másolatot igényelni.  

Az elektronikus ügyintézés továbbfejlesztéseként az önkormányzat által publikált, az ohp felületen elérhető űrlapok beküldését követően a beküldő tárhelyére olyan KRX kiterjesztésű csomag érkezik az ASPONALLO elnevezésű hivatali kapuról, amely tartalmazza a következő fájlokat:

  • a kitöltött és hitelesített űrlap PDF változata,
  • XML formátumú elektronikusan feldolgozható űrlap változat
  • a csomag metaadatait, amely XML formátumban tartalmazza a feladót, a címzettet, a készítés dátumát és tárgyát

A krx csomag tartalmáról kicsomagolásának módjáról a magyarorszag.hu oldalon részletes leírás található a 2.6.1   „Az elmentett KRX csomag tartalma” fejezetben.  

/ "A .krx kiterjesztést .zip kiterjesztésre szükséges átnevezni, ezáltal tömörítő és archiváló szoftver (pl. WinZip, WinRar) használatával kicsomagolhatóvá válik a beadvány csomag." A tömörített állományban lévő mappákon belüli "Payload layer (tartalom)" mappában található "a tényleges dokumentum(ok), amely a küldő és fogadó fél közötti információcsere alapja. Az ID-1, ID-2, ID-3, ID-4 könyvtárak tartalmazzák a kitöltött űrlap pdf változatát, a feltöltött dokumentumokat, valamint a beadványhoz tartozó Kísérőlapot. Minden dokumentumhoz tartozhat egy xml, illetve egy xsd fájl rugalmas metaadatként." /